Wokpande


En wokpande er et populært køkkenredskab, der især bruges til madlavning i det kinesiske køkken. Dog er en wokgryde et alsidigt køkkenredskab, du kan bruge til mange forskellige madretter. 

En af fordelene ved en wokpande er, at den fordeler varmen jævnt. Dette sikrer en hurtigere tilberedningstid. Derudover er en wokgryde dybere end en almindelig stegepande. En wok er fantastisk til at lave hurtige og smagfulde måltider. 

Hvis du gerne vil vide mere om wokpander, guider vi dig her gennem alt, hvad du behøver at vide.

Typer af wokpander


Wokpander varierer i størrelser, funktioner og materialer. Der findes alt lige fra en Tefal wokpande til pander med og uden teflonbelægning og mange flere. Et vigtigt aspekt at overveje, hvis du skal have en wokpande, er selve materialet. Her er de mest almindelige materialer, der anvendes til fremstilling af wokpander:

  • Rustfrit stål: Mange wokpander er fremstillet af rustfrit stål på grund af dets rust- og pletbestandige egenskaber. Men brug af rustfrit stål til en wokpande er ikke altid ideelt. Dette materiale er nemlig ikke en god varmeleder, så det tager længere tid at opvarme din wok. Til gengæld er rustfrit stål yderst holdbart, nemt at rengøre, mens det også har et lækkert udseende.
  • Støbejern: Det er ekstremt holdbart og er i stand til at holde på varmen længere end andre materialer. Når den først er blevet varm, forbliver den altså varm i lang tid. Sådan en wokgryde har desuden en naturlig non-stick-funktion, men den kan være en smule tung i brug for nogen personer.
  • Kulstofstål: Et af de mest populære materialer er kulstofstål. De bedste pander er derfor typisk lavet med kulstofstål. Dette materiale er en god varmeleder og spreder varmen jævnt. Ydermere er kulstofstål et holdbart materiale, der er lavet til at holde længe.

Ønsker du en god wok, er det en god idé at købe en wokpande på tilbud. Køber du en wokpande på tilbud, kan du nemlig spare en del penge på en holdbar model i høj kvalitet.

Sådan benytter du en wokpande


Med en wok kan du tilberede næsten alt lige fra hvidt kød til rødt kød, fisk, skaldyr og grøntsager. Men den virkelige fordel ved en wokpande er dens alsidighed, da du kan bruge den til et hav af forskellige tilberedningsmetoder. 

Mens en wok typisk bruges til lynstegning af kød og grøntsager, kan en wokgryde altså også bruges til mange andre ting takket være dens unikke design. 

I og med at den er så dyb, kan den nemlig også fyldes med eksempelvis vand og bruges til at koge mad. Desuden kan du vælge at fylde din wokpande med olie til friturestegning. Har du en wokpande med låg, kan denne ydermere anvendes til at dampe grøntsager, skaldyr eller lignende.

Sådan benytter du låget på en wokpande


En wokpande med låg er en stor fordel. Ikke nok med at låget forhindrer varm olie m.m. i at sprøjte uden for din wok, holder det også maden varm. Men hvordan gør du så brug af en wokpande med låg?

Helt generelt behøver du ikke et låg, når du giver dig i kast med lynstegning af kød og grøntsager. Men i og med at en de er alsidig og funktionel, som tidligere nævnt, kan du bruge den til mange andre tilberedningsmetoder i dit køkken.

For eksempel kan du bruge låget til at dampe, koge og så videre. På den måde kan et låg konvertere din wokpande til et endnu mere alsidigt madlavningsværktøj. Om du skal vælge en wokpande med låg eller ej afhænger helt klart af dine præferencer. Desuden kommer det an på, hvad du ønsker at bruge din wokgryde til. 

Sådan kan du benytte en wokpande på gas


Wokpander kommer i to designmuligheder: Rund bund og flad bund. Hvis du ønsker en pande til gas, er det bedst at vælge en wok med en rund bund. Denne type af wok er nemlig bedst velegnet til gas. 

Når du bruger eksempelvis et gaskomfur med flere brændere, er det ydermere godt at placere din wokpande på den mindste brænder. Dette hjælper med at sikre en koncentreret varmestrøm. 

Større brændere sender nemlig varmen mere til siderne af wokpanden, og dette ønsker du ikke. Du vil i stedet have, at varmen er koncentreret i bunden af wokpanden, da det er der, ingredienserne er. 

Derudover er det en fordel at bruge en såkaldt wokring, når du anvender en wokpande til gas. Dette er især ideelt, hvis panden er en smule vaklende på komfuret. At købe en wokring er en yderst nem løsning. Den hjælper nemlig med at holde din wok på plads, mens du laver mad. Desuden sørger den også for at regulere varmen.