Kobber har længe været en favorit blandt professionelle kokke og erfarne hjemmekokke, og de er prikken over i’et i ethvert stilrent køkken.
Men selvom at en kobbergryde kan være en god tilføjelse til næsten ethvert køkken, er der et par ting, du bør vide inden køb. Her gennemgår vi alt, hvad du behøver at vide, så du kan finde de bedste kobbergryder.
Hvorfor skal man vælge en kobbergryde?
En kobbergryde kan bruges til at tilberede ethvert måltid på en perfekt og skånsom måde. Det er helt klart en af de bedste gryder til madlavning. Dette skyldes, at de bedste kobbergryder har fremragende egenskaber.
Eksempelvis fordeler kobber varmen jævnt og er hurtig til at reagere, når du skruer op eller ned for blusset. Der er derfor mindre risiko for, at du brænder maden på lige såvel, som maden bliver tilberedt på en mere ensartet måde.
Selvom kobbergryder muligvis ikke passer ind i alles budget, holder de til gengæld i lang tid, hvis du passer godt på dem. Køber du kobbergryder på tilbud, kan du tilmed ende med at spare en del penge og få råd til gryder, du normalt ikke vil gå efter.
Fordele og ulemper ved en kobbergryde
Fordele ved kobbergryder
Kobber bruges af mange på grund af den jævne og præcise varme. Det betyder, at når du ændrer temperaturen på komfuret, ændres temperaturen i gryden næsten øjeblikkeligt, så du kan tilberede maden til perfektion.
Derudover har gryder lavet af kobber en god vægt. Vægten er nemlig tung nok til, at gryderne er placeret sikkert på komfuret uden, at de er for tunge til at blive løftet under madlavningen eller rengøringen. Sidst men ikke mindst er det umuligt at benægte skønheden i en skinnende kobbergryde.
Ulemper ved kobbergryder
De fleste af disse gryder er belagt med enten tin, sølv eller stål. Har du har en kobbergryde med en belægning af tin, skal du sørge for at bruge denne forsigtigt. Når tin bliver opvarmet, kan det nemlig smelte ved en bestemt temperatur.
Denne type af gryde kan desuden ikke vaskes i opvaskemaskinen og skal håndtørres grundigt efter vask for at forhindre pletter. Endelig er kobber blandt de dyreste typer af køkkengrej.
Rengøring af en kobbergryde
Rengøring af kobbergryder afhænger af grydens belægning. Dog er det typisk muligt at vaske gryden op i hånden med opvaskemiddel og en opvaskebørste.
Du bør ikke vælge kobber fra på grund af, at rengøring af kobbergryder er besværligt. Det er det slet ikke, og du kan også selv vælge, om du skal bruge tid på at pudse gryderne eller ej. Mens nogle foretrækker at gøre dette, er andre glade for et look, der ikke er så poleret.
Tips og tricks til at vælge den rette kobbergryde
Inden du køber en kobbergryde, er der et par ting, du skal overveje:
- Tykkelse: Tykkelsen er vigtig, når du vælger kobbergryder. Jo tykkere materialet er, jo bedre er gryden.
- Belægning: Undersøg grydens belægning, der typisk er af tin, sølv eller stål. Der er fordele og ulemper ved dem alle, så vælg den belægning du foretrækker.
- Finish: Du kan vælge mellem et par forskellige typer finish, når det kommer til kobbergryder. Dette er et rent æstetisk aspekt, men det er vigtigt, hvis du bruger en del penge.
- Kompatibilitet: Hvis du har et induktionskomfur, skal du sørge for, at kobbergryderne er designet til induktion.