Suppegryde


For at mestre kogekunsten til fingerspidserne er det vigtigt med de rette køkkenredskaber. Det er nemlig det, der gør madlavningen til en leg. Når der eksempelvis skal laves suppe helt fra bunden, er det rart at have en suppegryde til rådighed. 

At købe en funktionel og måske stor suppegryde, der holder i mange år, kan være lidt af et projekt, da der findes så mange på markedet. Her kan du læse mere om, hvad der er vigtigt i forhold til at vælge den rette gryde. 

Sådan vælger du den rette suppegryde


Udover størrelsen på gryden er det en god idé at overveje andre faktorer ved valg af den rigtige suppegryde:

  • Konstruktionen: En suppegryde skal være robust og med en tyk bund, der fordeler varmen jævnt således, at det reducerer chancerne for at brænde suppen på.
  • Materialet: Rustfrit stål er et af de mest almindelige materialer, der bruges til fremstilling af suppegryder. Andre materialer kan være aluminium, støbejern, non-stick og kobber. Hvert materiale har sine fordele og ulemper.
  • Funktioner: Hvilke funktioner, suppegryden skal have, kommer an på, hvilket komfur du har. Hvis du har et induktionskomfur, skal du være særligt opmærksom på, at det skal være en suppegryde til induktion.
  • Låget: Et tætsluttende låg er at foretrække, uanset om det er et glaslåg eller et låg lavet af samme materiale som selve gryden. Det kan være en fordel med et glaslåg, så du kan se, når suppen koger.
  • Håndtag: Gryden bør have stærke håndtag, så de kan bære vægten af suppegryden og dens indhold. 

Sådan vælger du den rette størrelse


Suppegryder kommer typisk i mange forskellige størrelser. Dit valg af størrelse bør foretages ud fra, hvor stor en portion suppe, du for det meste laver til dig selv eller din familie. Om du skal have en lille eller en stor suppegryde, kommer altså an på dit behov. Suppegryder  findes i alt fra 10 til 30 liter. Skal du have en gryde til et bestemt formål – f.eks. en suppegryde på 15 liter eller 12 liter – så kan dette også findes. 

De mest almindelige størrelser er suppegryder på 20 liter og 10 liter. Her kan man lave så store portioner af suppe, at hele familien kan blive rigtig mæt. 

Du finder også gryder i mindre størrelser, der er mere velegnet til en gennemsnitlig husstand.

Fordele og ulemper ved suppegryder


En suppegryde er helt klart bedst til suppe, da dens fordele er, at den er høj og har en stor overflade. Det sørger for, at suppen hurtigt kan blive varm. Suppegryder findes i mange størrelser, hvorfor du altid kan finde en, der er stor nok til lige præcis den suppe, du er vild med at lave.

Den største ulempe ved en suppegryde er dens ofte store størrelse. På grund af størrelsen kan det være svært at få plads til gryden i skuffen eller skabet.