Stegegryde


Gode gryder laver god mad, hvilket vi alle værdsætter. Derfor er du muligvis nødsaget til også at have en stegegryde i din grydesamling. En stegegryde er en stor gryde, der bruges til stegning. Typisk er denne gryde fremstillet af støbejern, rustfrit stål eller aluminium. 

Med en stegegryde i grydeskabet har du den mest fantastiske gryde til at lave gryderetter, simreretter eller en stor portion suppe. Men det kan være svært at finde den helt rigtige stegegryde i og med, at der er så mange modeller på markedet.

Har du brug for hjælp til at finde den rette stegegryde, kan du læse alt det, du bør vide om stegegryder her. Når du har læst artiklen, vil du være i stand til at foretage et velovervejet valg.

Sådan vælger du den rette stegegryde


At have den helt rigtige stegegryde i dit køkken kan gøre en kæmpestor forskel for dig, når du laver mad. Men inden du går for godt i gang med at kigge på stegegryder, skal du være bekendt med, hvilket komfur du har. 

Har du et gaskomfur, et elektrisk komfur eller et keramisk komfur, kan du frit vælge mellem alle de stegegryder, der er på markedet. Du kan derfor vælge ud fra din smag og de stegegryder, der matcher dit behov. 

Er du derimod ejer af et induktionskomfur, skal du være opmærksom på, at du skal have fat i en stegegryde med en magnetisk bund. Derudover skal du kigge efter stegegryder, der passer til dit induktionskomfurs kogezoner.

Fordele og ulemper ved forskellige stegegryder


Der er fordele og ulemper i forhold til alle de typer af materialer, som stegegryder kan fremstilles i. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad hvert materiale har af fordele og ulemper. 

Aluminium

En stegegryde fremstillet i aluminium har blandt andet den fordel, at den har en lav vægt, så den er nem at løfte rundt på, når den er fyldt med mad. Desuden leder den varmen ganske fint, hvilket gør, at den hurtigt bliver varm. At købe en aluminiumsgryde er typisk en mindre investering, og så er rengøringen af den hurtig og nem. 

Når det kommer til ulemper, er det vigtigt at være opmærksom på, at stegegryder fremstillet af aluminium er vanskelige at få til at forblive pæne. Desuden får de også nemt buler og ridser.  

Kobber

Kobber er et effektivt materiale, når det kommer til varmefordeling og varmeledning, hvilket giver en fantastisk temperaturkontrol. Gryder i kobber har et flot ydre, ligesom de er ekstremt holdbare. 

Ulempen ved kobber er, at det kræver en del, når det kommer til vedligeholdelse, hvis din stegegryde skal holde sig pæn og nydelig. Det er også vigtigt at passe på med høje temperaturer, da kobber ikke er god til at modstå dette. Kobbergryder er også dyre at investere i. 

Rustfrit stål

Rustfrit stål er populært til gryder, da dette materiale er nemt at rengøre ved hjælp af en opvaskemaskine samtidig med, at der skal meget til, før der forekommer rust og pletter. Vælger du en gryde i rustfrit stål, får du en meget hygiejnisk stegegryde. 

Når det kommer til rustfrit stål og varmeledning, så er den ikke særlig god, hvilket giver en længere opvarmningstid, end hvis du vælger stegegryder i et andet materiale. Hvis du ikke vælger en stegegryde i rustfrit stål med en non-stick-belægning, vil maden desuden nemt sætte sig fast i gryden. 

Støbejern

Med en stegegryde i støbejern får du en gryde, der er holdbar, som du derfor kan have glæde af i mange år. Det gode ved støbejernsgryder er også, at jo mere de bliver brugt, desto bedre bliver de. Sidst men ikke mindst leder støbejernsgryder varmen effektivt og er topscorer, når det kommer til at opretholde temperaturen.

Af ulemper kan det nævnes, at støbejernsgryder ruster, hvis de bliver udsat for fugt. Endvidere kan de være meget tunge.

Vælg din stegegryde til dine behov


For at vælge en stegegryde, der matcher dine behov, er der et par ting, du bør overveje, inden du køber en:

  • Hvilken slags mad laver du? Hvis du ofte har simreretter på menuen, er en stegegryde helt perfekt til dette. En stor stegegryde er ligeledes god til at lave suppe eller koge en skinke, der skal være dækket helt med vand.
  • Hvor mange skal der laves mad til? Består din familie af en mor, far og tre store teenagedrenge, kræver det en større stegegryde end en familie, der består af to voksne og et mindre barn.  
  • Skal stegegryden bruges til servering? Sørg for at stegegryden har et æstetisk udtryk, når den skal bruges til servering.
  • Hvor meget plads har du til gryden? Hvis du ikke har ret meget plads, så køb stegegryder, der kan tåle at blive stablet i køkkenskabet.