Støbejernsgryder er essentielle i ethvert køkken. De er en god investering, der kan holde hele livet, hvis du passer godt på dem.
Hvis du er vild med at lave mad eller ønsker et holdbart køkkenredskab, er det værd at overveje en jerngryde i form af en støbejernsgryde. Her finder du alt, hvad der er værd at vide om støbejernsgryder, så du kan komme godt i gang fra starten af.
Hvorfor du skal vælge en støbejernsgryde
Støbejern er et af de ældste materialer inden for madlavning. Det er blevet brugt i årtier på grund af, at det er et meget holdbart materiale. Derudover er støbejernsgryder så holdbare, at du kan bruge dem igen og igen. Selvom de er gamle og rustne, kan de nemlig repareres. Så hvis du passer godt på din støbejernsgryde, vil du have den i mange år.
Du kan også lave en lang række af retter i sådan en gryde. De er gode til at stege kød og grøntsager, men du kan også tilberede brød, desserter og meget mere med denne jerngryde. Jo mere du bruger en støbejernsgryde, jo bedre bliver den.
Med konstant brug bliver gryden altså kun bedre, hvilket skaber et lækkert og velsmagende madlavningsresultat.
Fordele og ulemper ved støbejernsgryder
Overvejer du at købe denne type af gryde, men vil du gerne vide fordele og ulemperne, inden du beslutter dig?
Fordele
- Holdbar: Der er en grund til, at gryder af støbejern længe har været populære. De er nemlig ekstremt holdbare, så du kan have dem i dit køkken i mange år. Desuden er de gode til høje temperaturer.
- Alsidig: Den kan bruges på mange forskellige måder. Du kan bruge den i ovnen, som gryder til bål, på et komfur m.m. Det er endda muligt at tage gryden direkte fra komfuret til ovnen, hvorfor det er en ideel gryde til ovn. Støbejernets alsidighed gør, at gryden er perfekt til at tilberede mange typer af madvarer.
- Fordeler varmen jævnt: Støbejernsgryder er en smule langsomme til at varme op, men de bevarer varmen godt og fordeler den jævnt.
- Let at rengøre: En af de mest populære fordele ved disse gryder er, at de er lette at rengøre. Madrester fjernes let fra gryden, da støbejernsgryder har en naturlig non-stick-overflade.
- Prisvenlig: Disse gryder er ofte billigere end rustfrit stål. Så hvis du ønsker en billig støbejernsgryde, kan det sagtens lade sig gøre. Med en billig støbejernsgryde sparer du ikke kun penge. Du får også fordelene ved madlavning med støbejern.
Ulemper
- Tunge: De fleste støbejernsgryder er ret tunge, hvilket kan gøre dem sværere at manøvrere rundt med. Det kan være, at du har brug for to hænder til at løfte rundt på din gryde.
- Håndtagene kan blive meget varme: Håndtagene kan blive ret varme på en støbejernsgryde. Dette gælder især, hvis gryden er opvarmet i ovnen.
- Kræver vedligeholdelse: For at gryden skal forblive non-stick, skal du huske at vedligeholde den. Selvom du finder en emaljeret støbejernsgryde fra mange producenter, er det en god idé at lave flere lag. Det kan du selv gøre derhjemme.
Ofte stillede spørgsmål omkring støbejernsgryder
Hvilke størrelser støbejernsgryder findes der?
Gryder lavet af støbejern findes i mange forskellige størrelser, så der er en gryde til ethvert behov. En god størrelse er en gryde på 4 liter, da den passer til en mellemstor portion. Valg af størrelse kommer an på, om du skal lave mad til en større eller mindre familie.
Skal jeg vælge en emaljeret støbejernsgryde eller ej?
En emaljeret støbejernsgryde er velegnet til bagværk, gryderetter og kogning ved lave og middel temperaturer. Derimod er en gryde uden emalje god til stegning samt retter, der skal tilberedes ved højere temperaturer.
Når det kommer til stykket, er en emaljegryde ikke nødvendigvis bedre end en gryde uden emalje. Begge typer har nogle væsentlige fordele i forhold til den anden, så du skal finde ud af hvad, hvordan og hvor du planlægger at lave mad.
Kan jeg bruge en støbejernsgryde på induktion?
Støbejernsgryde på induktion fungerer rigtig godt. Støbejern er nemlig i sig selv magnetisk, hvorfor disse gryder er gode til induktion. Selvom gryderne fungerer ganske godt på induktionskogeplader, skal du dog være opmærksom på, at de kan ridse kogepladens overflade. Dette er på grund af, at bunden for det meste er mere grov og ru.
Kan jeg bruge sæbe til at rengøre en støbejernsgryde?
Hvis du har en gryde, der er lavet 100 % af støbejern, skal den renses ved brug af varmt vand og ingen sæbe. Sæben kan nemlig beskadige støbejernet, da det sætter sig fast. Har du til gengæld en emaljeret støbejernsgryde, kan du sagtens benytte dig af sæbe eller opvaskemiddel.
Hvad er den bedste måde at rengøre en støbejernsgryde på?
Rigtig mange støbejernsentusiaster tørrer blot gryden af efter madlavning. Men hvis du foretrækker en renere gryde, kan du rengøre den på flere måder alt efter, hvilken type du har. Ejer du en emaljeret støbejernsgryde, skal du bruge varmt vand og sæbe samt en opvaskebørste.
Til sidst kan du fjerne brændte belægninger, hvis du laver et opkog med sæbe eller salt. Er din støbejernsgryde ikke emaljeret, skal den kun renses med vand. Her kan du også lave et opkog for at fjerne brændte belægninger, hvilket igen foregår udelukkende ved brug af vand.
Anvendelsesmuligheder for støbejernsgryder
Støbejern er tungt og kan bruges over høj varme på alle typer af komfurer. Derudover kan du bruge gryder lavet af støbejern i ovnen, på grillen og endda over et bål. Disse gryder er derfor ideelle til mange former for tilberedning, da de kan modstå høj varme og er yderst alsidige. Du kan nemlig også vælge at bage med din støbejernsgryde.
Støbejernsgryder kan altså bruges til sautering, stegning, bagning, kogning, friturestegning, over bål samt endnu flere madlavningsteknikker. En støbejernsgryde til bagning er optimal, da gryden sørger for, at brødet bliver sprødt udenpå og saftigt indeni.
Anvendelsesmulighederne er så mange, at det kun vil være et nyttigt redskab for dig at have i dit køkken. I og med at du kan lave så mange forskellige madretter med denne type af gryde, er det næsten ikke nødvendigt med andet kogegrej.
Støbejernsgryde vs. stegeso
Støbejernsgryder er holdbare, billige og alsidige. Når de vedligeholdes korrekt, skal du ikke bekymre dig om at udskifte din gryde i den nære fremtid. En stegeso er også ideel til madlavning, da den især er velegnet til lækre gryderetter samt simremad.
Begge kan bruges til mange forskellige typer af madlavning, men der er dog begrænsninger samt fordele og ulemper ved begge typer af kogegrej. Hvilken type der virker bedst for dig, er derfor i sidste ende en smagssag.